marți, 25 august 2009

Gravitatia

In manualele de fizica putem gasi definitia gravitatiei ca fiind un fenomen fizic prin care corpurile se atrag reciproc, mai precis oricare doua corpuri din Univers exercita una catre cealalta o forta de atractie, forta gravitationala.

Pamantul are si el o forta de atractie gravitationala. Aceasta forta, din punctul meu de vedere, este foarte importanta deoarece: prin exercitarea ei atmosfera ramane in jurul Pamantului; ploua in jos si in sus nu ploua; apa necesara si vitala vietii ia forma recipientului in care este pusa respectiv matca, albia; farfuria, ceasca cana, au forma plata in partea inferioara pentru a se aseza pe masa; masa are picioare pentru a fi "dreapta", a putea sustine practic fluidul din ceasca, farfurie pentru a nu se "varsa"; roata are sectiune circulara pentru ca trenul, masina a se putea deplasa in plan orizontal.

Multe din inventiile efectuate se bazeaza pe forta gravitationala pentru a putea exista (roata, masa, etc.).

Viteza

Presupun ca ma deplasez, mergand, pe un trotuar in drum spre metrou.

Am mers o perioada de timp pana la statia de metrou care se poate masura ( cu ajutorul unui ceas, cronometru, aparat de masura pentru timp) si am parcurs o anumita distanta care se poate masura cu un mijloc de masura pentru lungime.

In oricare manual de fizica exista formula vitezei care se defineste ca derivata distantei in raport cu timpul.

V=d/t, unde V=viteza, d=distanta parcursa, t=timpul necesar parcurgerii distantei d.

Interesant este ca ne putem deplasa pe aceeasi directie, schimband sensul de mers, respectiv de la metrou catre casa. Putem merge cu spatele sau cu fata, parcurgand fix aceeasi distanta. Insa timpul categaoric nu este acelasi, daca urmarim un ceas care indica ora. Ceea ce vreau sa spun in acest paragraf este ca aceeasi distanta, de exemplu trotuarul care face parte din infrastructura unui oras, poate fi parcursa de nenumarate ori, intr-un anumit interval de timp ( un numar de secunde, minute, ore), dar intotdeauna in sensul mersului orei, a timpului. De mers ne putem intoarce acasa, dar in raport cu timpul care trece, nu ne putem intoarce niciodata. Cel putin pana acum nu am auzit de cineva care sa se intoarca in timp.