sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Musca in masina

Am mers deseori cu masina, trenul, mijloacele de transport in comun. Ceea ce mi-a atras atentia este cand o musca zboara in interiorul mijlocului de locomotie.

Sa consideram un autobuz.
Cand autobuzul sta sau se misca musca zboara ca si cum ar fi autobuzul pe loc, nici macar nu o intereseaza de viteza de deplasare a autobuzului. Inteleg din fizica ca acest lucru este datorita sistemului de referinta "autobuz" in interiorul caruia exista musca.
Dar daca nu ar avea autobuzul ferestre? Ar mai zbura asa musca? Nu, deoarece in contact cu aerul ar fi impinsa in spate, in urma autobuzului.
Dar daca autobuzul fara geamuri ar fi in spatiu, unde nu exista aer? Ce ar face musca cand autobuzul s-ar deplasa? (presupunand ca ar putea vietui cu o masca de oxigen si autobuzul ar zbura)

sâmbătă, 23 iunie 2012

Au ajuns oamenii pe Luna?

Intre multe alte postari cu privire la cucerirea spatiului voi scrie si eu cateva randuri.
Au ajuns oamenii pe Luna in 1969?
Eu unul nu stiu ce sa cred. Bineinteles motivele sunt mai multe, primul motiv fiind acela ca nu am ajuns eu, deci probabil ca nu s-a ajuns. Ca atunci cand daca nu ti se intampla tie tinzi sa nu crezi.
Un alt motiv este urmatorul: in imaginea de mai jos (sursa foto: Wikipedia)



exista modulul lunar din 1969. Pot crede ca eu nu am curajul sa ma deplasez pe Pamant 100m cu asa o masinarie.In partea de sus a modulului lunar se pot observa niste cartoane prinse cu niste "nituri" care nu fac decat sa fie loc de intrare pentru tantari si muste. Imaginea neagra din spate pare sa se termine absolut brusc. foarte interesanta fiind si poleiala de pe modul.
Undeva in partea dreapta a imaginii, sus, se poate observa o antenea cu care, se presupune, ca s-au transmis pe orbita lunii imaginile, dupa care LIVE pe Pamant. Pot crede asa ceva? Acum daca se transmite un meci la TV din SUA sau chiar si din Europa am diferenta intre imagine si sunet. In schimb in 1969, la distanta de aproximativ 400.000 km (distanta Pamant - Luna) a fost LIVE si fara nici o problema.

Sa trecem peste aceste lucruri scrise de mine ca si cum as fi invidios pe cei care au ajuns le Luna, si eu nu.

In continuare as fi curios cum au facut sa ajunga pana acolo.
De cunsocut este faptul ca exista o distanta de aproximativ 400.000 km Pamant - Luna, dar, atentie, Luna se deplaseaza in jurul Pamantului in circa 29 zile, iar Pamantul se misca prin Galaxie cu circa 100.000 km/h.

Sa inteleg ca atunci cand nu mai exista o atractie gravitationala suficienta pentru a fi atras de Pamant vei fi pe cont propriu, in spatiu in nava cosmica, si vei avea viteza cu care iesi din atmosfera, avand in vedere faptul ca in spatiu este vid. Deci ar trebui sa fi un adevarat maestru pentru a nimeri Luna, in timp ce Pamantul se deplaseaza cu 100.000 km/h prin spatiu, iesit fiind din campul gravitational al Pamantului.

Probabil s-a intamplat in felul urmator(in 1969): au iesit din atmosfera cu nava spatiala, au mentinut viteza de 100.000 km/h in spatiu(poate chiar au marit), pentru a fi la cel putin egala viteza cu cea a Pamantului prin spatiu, pt ca altfel ne-ar fi asteptat vreun an pentru a reveni Pamantul in aceasi pozitie si sa revina cosmonautii pe Pamant. Sau au pus un pic de frana pentru ca Luna se afla in spatele Pamantului, in miscarea sa in jurul Soarelui, si au incetinit pana Luna "i-a prins din urma".

Lucrurile par frumoase in Star Gate cand vine Baal cu nava lui prin hyperspatiu si opreste pe orbita Pamantului. Dar oare chiar pui frana si ramai pe orbita ca asa este in film?!

Presupun ca au executat una dintre cele 2 manevre, fie sa bage viteza sa depaseasca Pamantul si sa ajunga pe Luna, fie au pus frana pentru "a-i prinde Luna din spate". Ar mai fi posibilitatea sa mearga lateral, cand Luna se afla intre Pamant si Soare sau Pamantul intre Soare si Luna, dar asta ar fi si mai riscant, zic eu.

In continuare presupun ca au reusit sa mearga cu acel modul lunar, sa transmita in direct in 1969 imagini si sunet, sa ajunga pe Luna cu o viteza mai mare decat Pamantul sau actionand frana.

Dar. ma intreb, cum au reusit sa treaca de Centura de radiaţii Van Allen.

Conform Wikipedia: Centura de radiații Van Allen este un tor dublu format din particule de energie (plasmă) aflate în jurul Pământului, reținute de către câmpul magnetic al acestuia.



Sursa foto: Wikipedia.

Cred ca au fost bine imbracati...

Lucrurile nu par asa simpe, sau complicate, unele sunt mai simple decat complicate si invers.

miercuri, 22 februarie 2012

marți, 21 februarie 2012

3D Anaglyph Foto & Video

3D Anaglyph este o modalitate de a crea fotografii si filme in format 3D, care pot fi vizualizate cu ajutorul unor ochelari speciali.

Eu folosesc ochelari red-cyan, respectiv lentila stanga a ochelarilor este red si dreapta cyan, ca si culoare.

Ca si realizari personale nu am. Motivul pentru care nu am este ca nu mai gasesc fotografiile. Deci nu mai am.

Dar, nu-i asa, se pot face altele. In cursul acestei saptamani, desi este foarte incarcata, imi doresc sa fac cateva fotografii si sa le postez.

Pana atunci am inserat un film de prezentare mai jos a ceea ce se poate vedea in acest sistem red-cyan (necesita folosirea ochelarilor red-cyan):


[vimeo http://www.vimeo.com/13330584 w=400&h=225]

3d stereo demo from sionberg on Vimeo.



Pentru a realiza fotografii Anaglyph 3D exista o multitudine de posibilitati. Eu folosesc programul GIMP cu un script care poate fi luat direct de pe site-ul oficial GIMP.

GIMP este un produs Linux, asemanator Adobe Photoshop, dar este gratuit, acesta fiind motivul pentru care il folosesc.

Modalitate de realizare fotografii 3D Anaglyph cu GIMP:

- se insereaza scriptul downloadat de pe site-ul GIMP;
- se restarteaza GIMP-ul;
- in prealabil se alege ceea ce se doreste a fi fotografiat (ex: o masina);
- se executa 2 fotografii din aproximativ aceeasi pozitie, la modul ca se fixeaza aparatul foto ca si cum ar privi ochiul drept, se face o fotografie, apoi a doua fotografie se realizeaza ca si cum ar fi privit centrul primei fotografii cu celelalt ochi, respectiv stangul;
- se introduc fotografiile in GIMP, ca fiind 2 Layere;
- dupa inserarea scriptului in GIMP va aparea in meniul de sus tabul Stereo -> Make Anaglyph;
- se actioneaza si se realizeaza fotografia Anaglyph 3D pentru ochelari red-cyan.

Pana realizez si eu noi fotografii sper sa va fie de ajutor postarea aceasta si sa va bucurati de filmuletul de mai sus.

luni, 20 februarie 2012

Web Design

De ceva timp am reusit sa fac cateva site-uri, respectiv ma pot numi si webdesigner.
Ideea este ca am atestat in programare si vazand ca este la moda, asa cum acum multi ani in urma
ieseau ingineri(ca si Je) si contabili pe banda rulanta, m-am gandit sa vad cum este sa stiu HTML si CSS.
Destul de usor, motiv pentru care am realizat printre altele acest site. Acesta este unul dintre ele si cel mai nou.
Vazand ca ma pricep, si mai sunt si modest pe de-asupra, am continuat, fiind ajutat si de sansa in acest sens, realizand un site pentru cumparaturi online pe o platforma predefinita.

Sigur ca da, acest post este si cu referire la faptul ca pot crea site-uri asa cum le doriti dumneavoastra. Nu dupa un model al meu, ci exact cum va doriti, cum visati.

In postul ce urmeaza promit sa va arat ceea ce am mai realizat in domeniul virtual.

Realizarea este de asemenea din dorinta de a vedea daca pot si eu sa fac ceea ce fac altii deosebit. SI POT. Oricine poate, dorinta sa existe si timp.

duminică, 5 februarie 2012

Messier 66 (Leo Triplet)

Galaxie spirala : M66 (NGC 3627)
Distanta : 35.000 kly
Constelatia : Leu





Sursa foto: Wikipedia

Cum se calculeaza data Sarbatorii Pastelui Ortodox

Ma gandeam cum si de ce ziua Sarbatorii de Paste se intampla sa fie in fiecare an in alta zi, si mai ales sa se intample duminica.

Raspunsul este relativ simplu.

In fiecare an in jurul zilei de 21 Martie se intampla ceea ce numim Echinoctiu de Primavara.

Dupa aceasta data, pe cer Luna isi urmeaza cursul firesc si la un moment dat este pe cer Luna plina.

In prima duminica ce urmeaza Lunii pline de pe cer este ziua in care sarbatorim Pastele conform Religiei Ortodoxe.

Cum va spuneam ... destul de simplu.

De ce este folosita culoarea ROSU pentru indicatorul STOP?

Spectrul luminii albe este compus din mai multe culori asa cum am scris in post-ul anterior (ROGVAIV).

Motivul pentru care se foloseste culoarea rosu la indicatoare pentru STOP este acela ca ochiul omenesc este cel mai sensibil la aceasta si indicatorul poate fi vazut de la cea mai mare distanta.

In sensul ca daca vopsim mai multe placi, de aceeasi dimensiune, cu mai multe culori, atunci de la o anumita distanta vom percepe prima data placa vopsita in culoarea rosu.

De ce este cerul albastru ziua si negru noaptea?

Motivul ar fi destul de simplu.

Ziua, lumina o primim de la Soare. Unghiul sub care intra razele soarelui in atmosfera si trecerea prin atmosfera a acestora determina ca ochiul omenesc sa perceapa doar culoarea albastru din spectru.

De stiut este faptul ca lumina alba este compusa din culorile: Rosu, Orange, Galben,Verde, Alabastru, Indigo si Violet.

Noaptea, nefiind Pamantul luminat de Soare putem vedea prin atmosfera, care este transparenta.

De ce este mai frig la inaltime?

Ma gandeam oare de ce este in aceeasi zi/noapte este mai cald la campie si mai frig la munte, la inaltime.

Raspunsul ar fi urmatorul:

Exista curbe de temperatura ( asa cum se pot vedea pe hartile geografice). Acele curbe determina o diferenta de temperatura in diferite zone ale solului si la diferite altitudini.

La nivelul solului temperatura este mai mica, iar aerul mai cald se ridica la inaltime.In sensul ca la nivelul solului la campie temperatura aerului este mai mica decat la o anumita inaltime, tot la campie.

De aici intrebarea: de ce nu este mai cald la munte, acolo unde se ridica aerul mai cald...

Insa

La fel la munte, la nivelul solului temperatura este mai mica decat la o anumita inaltime fata de sol, aerul cald ridicandu-se.

Mai mult decat atat in functie de presiunea aerului exista diferenta de temperatura, respectiv presiunea aerului este diect proportionala cu temperatura. Acest lucru fiind un element destul de important si atunci cand ni se spune la TV, radio, internet timpul probabil.

Acest lucru mi-a fost explicat de catre unul dintre cei mai buni profesori de fizica din Romania.

Este posibil sa fi nu fi retinut eu chiar totul, insa in principiu asa s-ar intampla diferenta de temperatura, pe scurt. Procesul in sine este mult mai complicat, ma gandesc eu.