Cerul poate fi privit ziua, poate fi privit noaptea, oricum am face trebuie sa ridicam privirea.
Ziua cerul poate avea diferite culori, de la albastru si pana la gri inchis in functie de cat de multi nori exista la un moment dat. Cand se lasa intunericul pe cer se vad o multime de luminite cand este senin.
Cand nu exista nori pe cer el poate avea culoarea alb ziua sau culoarea negru cu puncte mici albe noaptea.
Bineinteles, exista parti ale zilei care leaga ziua de noapte.
Pe malul marii negre, pe litoralul romanesc, la primele ore ale diminetii, privind catre est se poate observa cum soarele isi arata forma incet incet. Mai intai cerul se decoloreaza din negru noptii, apoi se tranforma intr-o nuanta de albastru, apoi in culoarea portocalei coapte. Dupa care se vede o silueta ce se ridica din ape, un cerc rosu-portocaliu aprins.
Se ridica din apa sau se intampla altceva?
Cerul este un ecran gigantic pe care se proiecteaza diverse imagini determinate de un program dinainte stabilit?
Revenind la ceea ce am postat anterior se pare ca facem parte dintr-un sistem, numit sistem solar. Se numeste asa pentru ca in centrul sau exista un corp ceresc cu lumina si caldura proprie, iar celelalte planete se misca in jurul sau.
Am continuat sa ma uit pe cer vazand in serile senine carul mic, carul mare, luceafarul, luna si alte punctulete albe mici care se misca in raport cu timpul.
Dupa lecturile mele, dupa intrebari pe care mi le-am pus in legatura cu ce ar fi deasupra mea, pe cer, am zis sa merg sa vizitez Observatorul Astronomic din Bucuresti. S-a intamplat in luna ianuarie a acestui an, undeva intr-o zi destul de friguroasa, in jurul orelor 20.
Observatorul Astronomic din Bucuresti este intr-o cladire veche localizata intre Piata Victoriei si Piata Romana. Se intra in curte, apoi pe aripa dreapta exista o usa de acces in interior. Se urca niste trepte, de fapt sunt destul de multe. Ajuns la etaj se poate observa o sala plina de fotografii cu planetele sistemului nostru solar, categoriile corpurilor ceresti si o harta a cerului. Dupa aceasta mai exista o usa care duce intr-un balcon. Aici exista o luneta si un telescop. Cu aceste intrumente se poate observa cerul daca sunt indreptate catre el , iar ochiul priveste prin ocular. Am vazut luna, cateva constelatii, imagini interesante pentru mine.
In luna februarie am vizitat observatorul din Palatul Copiilor de langa Parcul Tineretului. Aici am fost de doua ori si de fiecare data au fost nori.
In luna aprilie ajunsesem sa imi doresc sa ma uit liber cand vreau la ce ora doresc pe cer cu un instrument. Am mers, am cautat si am gasit in magazinul Unirea din Bucuresti un telescop. Se numeste Tasco Luminova 40-114675. Este un mare pas pentru mine avand in vedere ca pot privi mai indeaproape cerul in noptile senine.
Asadar ideea de a avea posibilitatea de a privi mai indeaproape cerul mi-a fost satisfacuta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu